ingyenes webstatisztika
Tözsdeárnyék
Magyar Englis
bordó homok kék
Mobil

Tőzsde szótár - "G" - Tőzsdeárnyék

Tőzsdei szótár - G

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  Z

G7 (Group of 7) A hét gazdaságilag legfejlettebb országot tömörítő elitklub. Tagok: USA, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Kanada.
G8 (Group of 8) A hét gazdaságilag legfejlettebb országot tömörítő elitklub Oroszországgal kiegészítve.
G10 (Group of 10) A G7 országok és Belgium, Hollandia és Svédország, azaz az IMF tárgyalásokhoz kötődő országok. Néha Svájcot is idesorolják.
Gamma Azt mutatja meg, hogy az opció alapjául szolgáló termék egységnyi változása esetén mennyivel változik az opció deltája.
Gap Magyarul rés. Amikor az árfolyam az előző záró árfolyamához képest nagy ugrással nyit felfelé, vagy lefelé, akkor rést hagy maga mögött. Általában bejelentések, gyorsjelentések, vagy rendkívűli események hatására szokott kialakulni.
Gazdaságilag aktív népesség A foglalkoztatottak és a munkanélküliek (azaz a munkát végzők és a munkavégzésre rendelkezésre állók) együttes száma.
Gazdasági mutató (Economic Indicator) Aktuális gazdasági növekedési rátát, illetve olyan trendeket, mint kiskereskedelmi értékesítések vagy foglalkoztatottsági adatok mutató statisztikák. Gazdasági: A jövőbeli vásárlóerő és cash flow devizaárfolyamok változásából következő változása. Tulajdonképpen a devizát birtokló cég értékének változását jelenti.
GDP -
Bruttó hazai össztermék
(Gross Domestic Product)
Valamely országban megtermelt javak és szolgáltatások összessége (más néven az össz- vagy aggregált kereslet), függetlenül attól, hogy a javak előállítója egyébként mely ország illetőségébe tartozik.
GNP -
Bruttó nemzeti termék
(Gross National Product)
A bruttó hazai össztermék plusz a jövedelem transzferek (a külföldön munkából vagy befektetésből szerzett jövedelem).
Generikus gyógyszergyártó Olyan gyógyszergyártó, mely a szabadalmi védettség lejárta után az eredeti termékkel biológiailag egyenértékű termékek gyártásából realizál bevételt.
Gilts A brit kormány által kibocsátott államkötvényeket nevezik így.
GNEI Global New E-Economy Index, Globális Új E-Gazdaság Index. Nemzetgazdaságokat, az információs versenyre való felkészültségük alapján rangsoroló index. Főbb vizsgált paraméterek: tudásalapú munkakörök aránya, beiskolázási mutatók, technológiai innovációs kapacitás, gazdasági dinamizmus, globalizációban való részvétel, digitális gazdaság elterjedtsége. Hibájaként felróják, hogy a harmadik világ java nem szerepel benne. A rangsor eleje: USA, Japán, Németország, Franciaország, Finnország(Magyarország a 22. helyen áll).
Good-will Egy társaság piaci ára és könyv szerinti értéke közötti pozitív különbözet.
Greenshoe opció Olyan részvénytartalék, melyet arra az esetre tartogatnak, ha a kibocsátáskor nagy az érdeklődés (árstabilitás érdekében).
GRP (Gross Rating Point) Rating * közzétételek száma. A mutató mértékegysége százalék, az átfedést azonban nem szűri ki, így 100% fölé is emelkedhet az elért célcsoport aránya. (Értelemszerűen egy célszemély több médiumban is találkozhat egy hirdetéssel.)
GTC Good-Till-Cancelled rövidítése. A visszavonásig limit, vagy stop ajánlatokat szoktál ezzel a rövidítéssel jelölni.
Gyenge piac (Soft Market) Több potenciális eladó, mint vevő, ami olyan környezetet teremt, amelyben valószínû a gyors árfolyamesés.
Gyertya Egy árfolyam grafikon, ami az árfolyam minimum, maximum, nyitó és záró pontjait mutatja meg egy adott időintervallum alatt.
Gyors piac (Fast market) Erős vételi és/vagy eladói nyomás hatására történő gyors ármozgás. Ilyen körülmények között az árszinteket figyelmen kívül lehet hagyni, és a vételi és eladási árjegyzések a teljes bejelentéshez túl gyorsan történhetnek.

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  Z

Tőzsdeárnyék szótár f, Gamma, Gap, Gazdaságilag aktív népesség, Gazdasági mutató, Economic Indicator, GDP, Bruttó hazai össztermék, Gross Domestic Product, GNP, Bruttó nemzeti termék Gross National Product, Gilts, Generikus gyógyszergyártó, GNEI, Good-will, Greenshoe opció, GRP, Gross Rating Point, GTC, Gyenge piac, Soft Market, Gyertya, Gyors piac, Fast market, G7, Group of 7, G10, G8, Group of 10free counters