ingyenes webstatisztika
Tözsdeárnyék
Magyar Englis
bordó homok kék
Mobil

Tőzsde szótár - "O" - Tőzsdeárnyék

Tőzsdei szótár - O

A  B  C  D  E  F  G  H  J   K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V WZ

OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) Az 1993-ban törvény által létrejött intézmény a korábbi állami garanciás betétek piacgazdasági alapokon nyugvó intézményesített védelmét látja el. Az OBA-hoz minden, Magyarországon működési engedéllyel rendelkező hitelintézet (bank, takarék- és hitelszövetkezet, valamint lakástakarék-pénztár) köteles csatlakozni és csatlakozási, valamint éves díjat fizetni. A hazai bankrendszer stabilitását szolgáló intézmény legfőbb feladata, betétbefagyás (pl. bankcsőd) esetén (a csatlakozási, illetve az éves díjakból, valamint ezek befektetése utáni hozamból származó kártalanítási vagyonból) kártalanítsa a betéttulajdonosokat. 2003. január 1-jétől az OBA nem csupán betéteket, hanem hitelintézetek által kibocsátott kötvényeket és letéti jegyeket is biztosít. Egy esetleges bankcsődöt követő kártalanítás jelenlegi maximális értékhatára 3 millió (az EU csatlakozást követően 6 millió) forint betétesenként és hitelintézetenként összevontan. Bővebben: www.oba.hu
O.C.O megbízás One-Cancels-Other rövidítése. Lényegében két összekötött megbízást jelent, ahol, ha teljesül az egyik megbízás, automatikusan törlődik a másik.
OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) A Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete, melynek Magyarország is a tagja.
Offer (Eladási árfolyam) Az árfolyamjegyző (bróker) ezen az árfolyamon ad el.
Az offer helyett gyakran használják az ask kifejezést is. Az árfolyamjegyző (bróker) ezen az árfolyamon ad el, ezért hívják eladási árfolyamnak. Ugyanakkor az ügyfél (vagyis az online kereskedő személy) itt tud venni.
Off-shore Fizikailag az országban elhelyezkedő, ám az ország pénzügyi rendszerével kapcsolatban nem álló pénzügyi intézmény műveletei. Például egy bank bizonyos országokban nem működhet a helyi piacon, csak külföldi bankokkal üzletelhet. Az ilyet szokás off-shore banknak is nevezni.
Oldalazás Semleges trend, azaz a piac egy vízszintes sávban mozog, keresi az irányt
Old lady Magyarul öreg hölgy. Az angol jegybankra használt kifejezés.
Opció (opciós ügylet) Szerződés mely feljogosítja az egyik felet (a vevőt vagy a tulajdonost), de nem kötelezi, hogy egy pénzügyi terméket előre meghatározott időpontig, előre meghatározott áron megvásároljon vagy eladjon díjfizetés (opció prémium) ellenében.
Opciós díj Az az összeg, amit az opció jogosultja fizet az opció kötelezettjének.
OPEC olajkosár Az OPEC olajkosarát - melyet 1987 január 1-én vezettek be - az alábbi 7 olajár számtani átlagaként számolják. Saharan Blend (Algéria); Minas (Indonézia); Bonny Light (Nigéria); Arab Light (Szaúd-Arábia); Dubai (Egyesült Arab Emirátusok), Tia Juana Light (Venezuela), and Isthmus (Mexikó).
Open Position Nyitott pozíció - olyan pozíció melyen a nyereség vagy veszteség még nincs realizálva és így, az folyamatosan változik az árfolyam alakulásával.
Order Megbízás - melyben utasítjuk a brókercéget, hogy vásároljon vagy adjon el.
Originális gyógyszergyártó Olyan gyógyszergyártó, melynek bevételének döntő része eredeti kutatásból származó, szabadalommal védett termékek értékesítéséből származik.
Országkockázat (Country Risk) A kölcsönvevőnek adott országbeli helyzete miatti kockázata. Gazdasági, politikai és földrajzi tényezők vizsgálatát tartalmazza. Számos szervezet jelentet meg országkockázatokat tartalmazó táblázatokat.
Osztalék A részvénytársaság adózás utáni eredményébõl, a vállalat osztalékpolitikájának megfelelõen osztják a részvényeseknek. A névérték százalékában határozzák meg.
Osztalék fordulónap Az osztalékszelvény levágásának napja. Az jogosult az osztalék felvételére, akinek a tulajdonában van a részvény ezen a napon.
Osztalékelsőbbségi részvény Az a speciális részvényfajta, melynek tulajdonosa az osztalékfizetésnél az első helyen áll. Csak akkor jogosultak az osztalékra, ha van nyereség, veszteség esetén ők sem.
Osztalékfizetési ráta Egy részvényre jutó osztalék, osztva az egy részvényre jutó adózott eredménnyel (EPS). Értéke elsősorban a társaság osztalékpolitikájától függ. Általánosságban értéke dinamikusan fejlődő cégeknél nullához (Graphisoft), érett vállalatoknál (áramszolgáltatók) egyhez közelít.
Osztalékhozam Egy részvényre jutó osztalék, osztva a részvényárfolyammal.
OTC Over the Counter Market. Értékpapírok tőzsdén kívüli piaca.
OTC Market (Over the Counter Market) Tőzsdén kívüli, vagy más néven bankközi piac. Devizák, árucikkek, részvények, opciók és egyéb pénzügyi eszközök forgalmazása a szereplők elektronikus összeköttetésén keresztül. Nincs meghatározott helyhez kötve, mint a hagyományos értéktőzsdék.
Out-of-the-money Olyan opció, aminek nincs belső értéke. Pillanatnyilag nem érné meg lehívni.
Overnight limit A nettó long vagy short pozíciónak a felső határa, amit a dealer a következő kereskedési napra átvihet. A kereskedési könyv, következő kereskedési időzónában levő banknak való átadásával csökken az ilyen kitettség szükségessége.
Overnight ügylet
Overnight pozíció
A mai naptól a következő munkanapig tartó ügylet.
A trader által nap végén nyitva hagyott pozíció.
Önkötés Azt a tőzsdei ügyletet nevezzük így, amiben a vevő azonos az eladóval. Akkor használják amikor egy értékpapírt átáraznak nyilvántartási okokból. Másik eset amikor árfolyamnyereség/veszteség nélkül más értékpapírszámlára akarunk részvényt áthelyezni.

A  B  C  D  E  F  G  H  J   K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W Z

Tőzsdeárnyék szótár o, OBA, Országos Betétbiztosítási Alap, O.C.O megbízás, OECD, Organisation for Economic Cooperation and Development, Offer, Eladási árfolyam, Off-shore, Oldalazás, Old lady, Opció, opciós ügylet, Opciós díj, OPEC olajkosár, Open Position, Order, Originális gyógyszergyártó, Országkockázat, Country Risk, Osztalék, Osztalék fordulónap, Osztalékelsőbbségi részvény, Osztalékfizetési ráta, Osztalékhozam, OTC, OTC Market, Over the Counter Market, Out-of-the-money, Overnight limit, Overnight ügylet, Overnight pozíció , Önkötésfree counters