ingyenes webstatisztika
Tözsdeárnyék
Magyar Englis
bordó homok kék
Mobil

Tőzsde szótár - "V" - Tőzsdeárnyék

Tőzsdei szótár - V

A  B  C  D  E  F  G  H  I J   K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V W Z

Value Spot A mai naptól számított 2. munkanapon történő elszámolás.
Vásárlóerő paritás Egy adott deviza értéke kifejezve termékekben egy másik devizához viszonyítva. Például adott termékkosár ára X Euró, és azt fejezi ki, hogy ugyanazt a termékkosarat hány dollárért lehet megvenni, az arány a vásárlóerő paritás maga.
Vega Azt mutatja meg, ha a volatilitás 1%-kot változik, mennyit változik az opció értéke.
Végső fogyasztás A nemzeti számlák rendszerében számított mutató, a bruttó hazai termékből (GDP) a háztartások (lakosság) vagy a társadalom (közösség) szükségleteinek kielégítését szolgáló termékek és szolgáltatások értéke.
Vételi ár (Bid) Az az ár, amelyen a vevő hajlandó megvásárolni a devizát vagy a pénzügyi instrumentumot.
Vételi Árfolyam Az árfolyamjegyző (bróker) ezen az árfolyamon vásárol.
Vinkulálás Bemutatóra szóló értékpapír névre szólóvá alakítása.
Visszaigazolás (Confirmation) A másik félnek szóló emlékeztető, amely a tranzakció minden fontos részletét tartalmazza.
Visszaszámított volatilitás (Implied volatility) A piaci volatilitás mérése az opciós prémiumok alapján.
Visszavonásig érvényes megbízás (Good until canceled) Olyan megbízás, amely a normál gyakorlattól eltérően nem jár le a kereskedési nap végén (az adott hónap végén azonban általában igen).
Visszatesztelés A kereskedési stratégia múltbéli adatokon, időben visszafelé történő tesztelése. Ahelyett, hogy a trader éveket töltene stratégiájának tesztelésével, múltbéli adatokon vizsgálja meg annak hatékonyságát.
VIX Volatilitás index, megmutatja a piac 30 napos volatilitási várakozásait. A kiszámítása az S&P 500 index számos opciójának vonatkoztatott volatilitása alapján történik. A VIX széles körben használt mutatószám a kockázati piacokon és gyakran hivatkoznak rá mint "befektetői félelem mérce".
VIX Index A Vix index az S&P 500 index opcióiból származtatott volatilitás index. Hagyományosan a piacon uralkodó félelem mértékét hivatott kifejezni.
Volatilitás (Volatility) Részvények/tõzsdék esetén a változékonyság mérõszáma. Nagy volatilitású részvény/piac az, amely föl-le ugrál, ellenkezõ esetben stabil részvényrõl/piacról beszélünk. Kötvények kamatláb-érzékenységére is használják a kifejezést.
Vonaldiagramm Az árfolyamok alakulását ábrázoló egyszerű grafikontípus, a technikai elemzők többsége viszonylagosan alacsony információtartalma miatt elemzésre nem, kizárólag az árfolyamok alakulásának követésére használják.
Vostro számla (Vostro account) Helyi devizában denominált számla, amelyet egy bank egy másik banknál vezettet. A kifejezést általában a másik fél számlájára használják, amelyre a tranzakció eredményeképpen pénzt lehet befizetni vagy onnan lehívni.
VVÉ ajánlat Visszavonásig, de legfeljebb 30 napig érvényes ajánlat az automatikus kereskedési rendszerben.

A  B  C  D  E  F  G  H  I J   K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V W Z

Tőzsdeárnyék szótár v,Value Spot, Vásárlóerő paritás, Vega, Végső fogyasztás, ételi ár (Bid), Vételi Árfolyam, Vinkulálás, Visszaigazolás, Confirmation, Visszaszámított volatilitás, Implied volatility, Visszavonásig érvényes megbízás, Good until canceled, Visszatesztelés, VIX, VIX Index, Volatilitás, Volatility, Vonaldiagramm, Vostro számla, Vostro account, VVÉ ajánlatfree counters