ingyenes webstatisztika
Tözsdeárnyék
Magyar Englis
bordó homok kék
Mobil

Tőzsde szótár - "Z" - Tőzsdeárnyék

Tőzsdei szótár - Z

A  B  C  D  E  F  G  H  I J   K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  Z

Záró szakasz Az értékpapír záróárának meghatározására szolgáló kereskedési időszak. Ebben a szakaszban egyensúlyi áras kereskedés zajlik: az ajánlatgyűjtési részszakaszban kell a vételi és eladási ajánlatokat beadni, az ügyletkötési részszakaszban pedig egy meghatározott algoritmus szerint, az ajánlatok alapján megtörténik a záróár meghatározása és létrejönnek a kötések.
Záróár Az értékpapír utolsó kötésének az ára.
Zárt végű befektetési alap/jegy Az alapkezelő nem visszaváltható jegyeket bocsát ki, meghatározott időre. Leginkább egy zárt alapítású részvénytársaságra hasonlít, tőzsdén forgatható. Csak névre szóló befektetési jegye lehet.
Zászló Az árfolyam emelkedik, majd azt követően ereszkedő ék alakot formáz és kitör felfelé (ugyanez értelemszerűen a másik irányban a fordított zászló).
Zéró kupon hozamgörbe A hozamgörbe a különböző futamidejű és azonos kockázatú befektetésektől elvárt hozamokat mutatja meg. A zeró kupon hozamgörbe segítségével a egyes kamatszelvények és tőketörlesztések árfolyama önállóan is meghatározható, hiszen ezek mindegyike felfogható egy-egy különálló jövőbeni pénzáramnak. A zeró kupon hozamgörbe a piacon forgó állampapírok árfolyamadataiból kerül kiszámításra.
Zsírórendszer A bankközi elszámolásokat és átutalásokat elszámoló elektronikus rendszer.

A  B  C  D  E  F  G  H  I J   K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  Z

Tőzsdeárnyék szótár z, Záró szakasz, Záróár, Zárt végű befektetési alap/jegy, Zászló, Zéró kupon hozamgörbe, Zsírórendszerfree counters