ingyenes webstatisztika
Tözsdeárnyék
Magyar Englis
bordó homok kék
Mobil

Tőzsde szótár - "N" - Tőzsdeárnyék

Tőzsdei szótár - N

A  B  C  D  E  F  G  H  I J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W Z

NAP ajánlat Adott napra érvényes ajánlat, az automatikus kereskedési rendszerben (ha nem teljesül aznap: törlődik a számítógépből).
Napi számítási konvenció A magyar állampapírok esetében 365 napos évvel számolunk (365/365). A szökőnapra nem jár kamat, ezért február 29-re sem inflációs tőkenövekményt, sem felhalmozott kamatot nem számolunk.
NASDAQ National Association of Securities Dealers Automated Quotations System. Amerika elektronikus tőzsdéje (forgalma már meghaladja a NYSE-ét). Leginkább a gyorsan növekvő vállalatok (IT, Biokémia, stb.) papírjaival kereskednek. Indexe: NASDAQ composite.
NASDAQ composite A NASDAQ tőzsdeindexe.
NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal rövidítése.
Nemzetköziesedés (Internationalization) Olyan devizára mondják, amelyet széles körben használnak kereskedelmi és hitelügyletekben nem a kibocsátó ország állampolgárai. Jó példa ilyen devizára az amerikai dollár vagy a svájci frank.
Nettó árfolyam, Tiszta árfolyam A kötvény árfolyama, megtisztítva a felhalmozódott kamattól. Amennyiben a névleges kamatláb kisebb, mint a piaci, akkor a nettó árfolyam alulról, ha nagyobb, akkor felülről közelít a névértékhez (lejáratkor megegyeznek).
Nettó átlagkereset (nominál) A bruttó átlagkeresetből levonva a mindenkor érvényes jövedelemadókulcsok alapján a munkavállaló által fizetett jövedelemadó, az egészségbiztosítási- és a nyugdíjjárulék, valamint a munkavállalói járulék.
Nettó eszközérték A befektetési alapok vagyona, csökkentve a kötelezettségeik értékével.
Nettó hitelállomány/saját tőke Rövid és hosszú lejáratú hitelek, mínusz a pénzeszközök és az értékpapírok, és az egész osztva a saját tőkével.
Nettó pozíció
(Net Position)
Az ellentétes pozícióval nem lezárt, vett vagy eladott deviza mennyisége.
Neuer Markt Frankfurt NASDAQ-ja, gyorsan fejlődő (IT, Biokémia, stb.), legtöbbször új, de nagyreményű cégek tőzsdéje. A Graphisoft papírjai (párhuzamosan a BÉT-el) is itt forognak.
Névérték Az az érték, ami rá van írva a részvényre. A tulajdonosi jogok elosztásának alapja. A névérték alapján számolják az osztalékot, lehet közgyűlésen szavazni, és esetleg végelszámoláskor (felszámoláskor) pénzhez jutni.
Névre szóló Az értékpapírok azon formája, amelynek érvényesítéséhez a birtokosnak hitelt érdemlően (személyi igazolvány) igazolnia kell magát. Mostanában ez a domináns forma az értékpapírpiacon.
New Economy
(Új Gazdaság)
Szűkebben: az internethez szorosabban kötődő része a gazdaságnak, de tágabban értelmezve ide sorolják a csúcstechnológiájú, tudásközpontú szektort (távközlés, biotechnológia, média stb) is.
News trader Hírekre kereskedő daytrader.
Nikkei Tokió legfontosabb részvényindexe.
NX-10 A BÉT mindenkori (kapitalizáció, likviditás, és forgalom alapján meghatározott) top 10 részvényét tartalmazza. 1995-ben 1000 pontról indult.
Nyílt kikiáltás A számitógépek elterjedéséig valamennyi tőzsdén általános -ha nem is kizárólagos- kereskedési rendszer, amelyben a brókerek hangos szóval -vagy egyezményes jelekkel- teszik meg ajánlataikat és azok elfogadása is szóban történik.
Non-farm Payrolls (NFP) Nem mezőgazdasági munkaerő piaci adat magyarul. Az amerikai Munkaügyi Hivatal által közzétett statisztika, ami az összes az Egyesült Államokban dolgozó munkavállalót tartalmazza, kivéve a következőket:

-kormány alkalmazottak
-háztartási alkalmazottak
-magánszemélyeket segítő nonprofit szervezetek alkalmazottai
-mezőgazdasági alkalmazottak

Továbbá ez a havonta megjelenő riport becsléseket tartalmaz az átlagos munkahét hosszáról és az összes nem mezőgazdasági munkavállaló átlagos heti keresetéről. Az Egyesült Államok GDP-jének nagyjából a 80%-át a teljes nem mezőgazdasági munkaerő piaci jelentés által felölelt dolgozók termelik meg. Ezt a statisztikát havonta, minden hónap első péntekén teszik közzé és fő célja, hogy segítse a kormány döntéshozóit és közgazdászait a gazdaság jelenlegi helyzetének feltérképezésében valamint, hogy jobban előre jelezhető legyen a jövőbeni gazdasági aktivitás.
NOK Norvégia fizetőeszközének, a norvég koronának a jelölése.
Növekmény (Accrual) A deposit swap (kamatarbitrázs) ügyletekhez közvetlenül kapcsolódó határidõs deviza tranzakciók prémiumainak és diszkontjainak kiosztása az ügylet alatt.
NZD Új-Zéland fizetőeszközének, az Új-zélandindi dollárnak a jelölése. A devizakereskedők NZD/USD-t a szlengben csak KIWI-nek hívják.
Nyereség realizálás (Profit Taking) Pozíció lezárása a profit kivétele érdekében.
Nyílt piaci műveletek A központi bankok által a deviza-, pénz-, és tőkepiacokon végrehajtott üzletek.
Nyílt végű befektetési alap/jegy Az alapkezelõ visszaváltható jegyeket bocsát ki, meghatározatlan futamidõvel (felszámolásig). A befektetõ bármikor kivehet, vagy betehet pénzt, naponta látja mennyit ér a befektetése. A papírral a tõzsdén nem lehet kereskedni.
Nyitó szakasz A tőzsdei kereskedés első 5 perce. Ebben a szakaszban üzletkötésre nem, csak ajánlatok gyűjtésére kerül sor (kizárólag limit típusú RÉSZ ajánlatokat lehet tenni.)
Nyitóár A nyitóár meghatározása a nyitóáras ügyletkötési szakaszban történik. Párosítják a könyvben lévő ajánlatokat, a nyitó ár az az árszint, ahol a legtöbb üzlet megköthető.
Nyitóáras ügyletkötési szakasz Ebben a szakaszban kerül sor, a nyitóár maghatározására, amelyen megkötődnek a nyitóáras ügyletek.
Nyitott pozíció Az a pozíció, amikor a befektető a határidős piacon ki van téve az árfolyammozgásoknak.
NYSE New York Stock Exchange. Talán a világ legjelentősebb (legnagyobb kapitalizációjú) értékpapírpiaca. A Matáv papírjaival is kereskednek. Legfontosabb indexei: DJIA, S&P 500.

A  B  C  D  E  F  G  H  I J  K  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W Z

Tőzsdeárnyék szótár n, NAP ajánlat, Napi számítási konvenció, NASDAQ, NASDAQ composite, NAV, Nemzetköziesedés, Nettó árfolyam, Tiszta árfolyam, Internationalization, Nettó átlagkereset, nominál, Nettó eszközérték, Nettó hitelállomány, saját tőke, Nettó pozíció, Net Position, Neuer Markt, Névérték, Névre szóló, New Economy, Új Gazdaság, News trader, Nikkei, NX-10, Nyílt kikiáltás, Non-farm Payrolls, NFP, NOK, Növekmény, Accrual, NZD, Nyereség realizálás, Profit Taking, Nyílt piaci műveletek, Nyílt végű befektetési alap/jegy, Nyitó szakasz, Nyitóár, Nyitóáras ügyletkötési szakasz, Nyitott pozíció, NYSEfree counters