ingyenes webstatisztika
Tözsdeárnyék
Magyar Englis
bordó homok kék
Mobil

Tőzsde szótár - "S" - Tőzsdeárnyék

Tőzsdei szótár - S

A  B  C  D  E  F  G  H  I J  K  L  M  N  O  P  R  S T  U  V  W Z

S & P 500 Standard & Poors 500. Amerikai részvényindex, amely az 1940-es évektõl 500 társaság részvényeit tartalmazza, többségében a NYSE-en, kisebb részben az AMEX-en jegyzett cégeket.
Saját részvény Azok a részvények, melyeket a társaság maga birtokol. Ezeknek a névértéke nem haladhatja meg az jegyzett tőke 10 százalékát, s szavazati jogokat nem biztosít.
Saját tõke arányos nyereség (ROE) Adott negyedévvel záródó 12 hó kumulált adózott eredménye, egyszeri és rendkívüli tételekkel korrigálva, osztva az időszak átlagos saját tőkéjével. A saját tőke (alaptőke és tartalékok) hozamát mutatja meg.
Same Day Transaction Olyan tranzakció, amely a megkötésének napján jár le.
Sávos kamatozású konstrukció Az ilyen kamatozású értékpapírok konstrukciójukat tekintve igen hasonlítanak a lépcsős kamatozású papírokhoz. Az alapvető különbség közöttük az, hogy a sávos kamatozású papírok esetében az egyes időszakokra megállapított kamat nem az egész eltelt futamidőre, hanem csak az adott időszakra vonatkozik. Így tehát pl. egy sávosan növekvő és egy lépcsősen növekvő kamatozású konstrukció közül - feltételezve, hogy a kamatidőszakok ugyanazok, valamint azt, hogy a visszaváltás a futamidő kezdetétől számítva ugyanakkor és azonos meghirdetett kamatszint mellett történik - a lépcsős kamatozású konstrukció esetében jut a befektető több pénzhez a visszaváltást követően.
Scalp Agresszív, hirtelen, nagy mennyiségekkel kötő technika, kizárólag profiknak.
Script Egyszerű, olykor pár soros program, mellyel megkönnyíthetjük az XTB Trader használatát. példa: van olyan script, mellyel egy gomb megnyomásával nyitunk pozíciót rögtön s/l és t/p bevitelével.
Semleges ügylet -
Wash trade
Nulla eredményű, sem veszteséget, sem nyereséget nem eredményező ügylet.
Settlement Rate A devizakontraktusok aznapra vonatkozó elszámolási ára.
Shortolás Részvényeladás annak előzetes birtoklása nélkül. A lényeg, hogy árfolyamesésre játszva, később olcsóbban megvegyük a papírt. Magyarországon a törvény határidős termékek esetében teszi lehetővé.
Short position Short vagy eladási pozíció - amikor a párban levő első valutát (bázis valutát) eladjuk, a másodikat pedig vesszük. Pl. EUR/USD short azt jelenti, hogy eurót adunk el és dollárt vásárolunk, vagyis az "eurót dollárra váltjuk".
Short sale -
(rövidre eladás)
Olyan eszköz eladása mely nincs a kereskedő tulajdonában. Az áresést kihasználva a alacsonyabb áron való visszavétel különbözetéből lehet profitálni.
SHR Share, magyarul közönségarány vagy részesedés; ez a százalékszám azt mutatja, hogy az éppen tévénézők hány százaléka nézte az adott műsort.
Signal service Egy adott szolgáltató sms-ben, e-mailben jelet küld a felhasználónak arról, hogy mi a javaslata az adott termék árfolyammozgásának irányával kapcsolatban. a piacon sok hasonló termék fellelhető, érdemes eleinte demo számlán tesztelni, vagy kis lot mérettel élőben.
Slippage Negatív pip érték a stop loss megbízás aktiválása és a teljesülése között.
Spekuláció Kockázatos ügylet, a lehetséges kockázatok figyelembevételével, nyerségszerzés érdekében végrehajtott akció.
Spot Azonnali tranzakció értéknapjára utal; az ilyen tranzakciót két munkanapon belül el kell számolni az értéknapi értékkel. A leggyakoribb deviza tranzakció.
Spot market Azonnali piac, eszközök vétele/eladása azonnali piaci áron történik.
Spot next Overnight swap aznaptól a következő munkanapig.
Spot ügylet Azonnali ügylet.
Spread Az eladási és vételár közötti különbség.
Square A vételek és eladások nettó értéke nulla, így a dealernek nincsen nyitott pozíciója.
Squawk Box Telefonhoz csatlakoztatott hangszóró, amelyet gyakran használnak a brókerek kereskedési pultjainál.
Stabil piac (Stable market) Aktív piac, amely nagy mennyiségű devizavételt vagy - eladást képes elnyelni nagyobb árfolyammozgás nélkül.
Stagfláció Az inflációnak és a gazdasági stagnálásnak (esetleges recessziónak) az együttese egy gazdaságban.
Standard Normál kereskedési méretű és lejáratú tranzakció.
Standard & Poor's Standard & Poors 500. Amerikai részvényindex, amely az 1940-es évektől 500 társaság részvényeit tartalmazza, többségében a NYSE-en, kisebb részben az AMEX-en jegyzett cégeket.
Sterilizáció (Sterilization) A központi bank lépése a helyi pénzpiacon annak érdekében, hogy csökkentse a devizapiacon végzett beavatkozásainak a pénzkínálatra gyakorolt hatását.
Sterling Angol font.
Stochastic Slow/Fast Az indikátorok 2 vonalat rajzolnak az árfolyam grafikon alá, az egyik az ún. %K vonal, a másik pedig a %D vonal, mely a %K vonal adott periódusú mozgóátlaga. Több értelmezése is van az indikátorok jelzéseinek, melyek közül a három legfontosabb a következő: 1. vételi jelzést mutatnak a Stochastic Indikátorok, amennyiben a %K és a %D vonal bármelyike egy bizonyos szint alá süllyed, mely pedig e szint fölé megy. Általában ezt a szintet 20-nak szokták beállítani. Eladási jelzés természetesen éppen a fordított esetben, vagyis akkor mutatkozik, amikor az indikátorok egy szint fölé emelkednek, majd pedig ezen szint alá süllyednek. Ez a szint általában 80 szokott lenni. 2. vételi jelzést mutathatnak akkor is indikátorok, amikor azok ellentétes irányba mozognak az árfolyammal, vagyis növekszenek az árfolyam további csökkenése ellenére, miközben a túladott tartományban mozognak. Hasonlóképpen eladási jelzést mutatnak az indikátorok, amikor a túlvett tartományban csökkennek az árfolyam emelkedésével egyidejűleg. 3. vételi jelzést adnak az indikátorok akkor is, amikor %K vonal a %D vonal fölé emelkedik, eladási jelzést pedig akkor, amikor a %K vonal a %D vonal alá esik. A Stochastic Indikátoroknak két típusát különböztetjük meg, a Lassú (Slow Stochastic) és a Gyors Stochastic Indikátort (Fast Stochastic). A kettő közötti legfontosabb különbség a szenzitivitásuk, érzékenységük. A Fast Stochastic ugyanis sokkal gyorsabban reagál az árfolyam változására, mint a Slow Stochastic, így sokkal több hibás jelzést is adhat. Pontosan emiatt a tulajdonsága miatt az előbbit kevésbé használják, sokkal inkább preferálják a Slow Stochastic-ot. (Persze ez nem jelenti azt, hogy a Slow Stochastic nem ad fals jelzést.)
Stocky Piaci zsargon a svéd koronára.
Stop loss Eladási vagy vételi megbízás, mely segítségével a veszteséget tudjuk korlátozni egy nyitott pozíción, úgy, hogy megadjuk azt a bizonyos szintet amelyen a rendszert utasítjuk, hogy automatikusan zárja a pozíciót.
Stop Order Stop megbízás, ami lehet használni az aktuális ár alatti eladásra, vagy az aktuális ár fölötti vételre. Pl. ha az aktuális ár EUR/USD-1.4000, akkor és szeretnénk venni, ha az árfolyam eléri a 1.4050-es szintet, akkor stop megbízást kell használnunk.
Stratégiai befektető Olyan befektető, aki nem a pénzügyi haszonra spekulál, hanem hosszú távon az iparágba akar befektetni.
Parabolic SAR (Stop And Reversal) - SAR Ezen indikátorunk nem csak vételi és eladási jelzéseket ad, mint indikátoraink többsége, de árfolyam követő stop loss szinteket is meghatároz. Az indikátor megmutatja, hogy mely árszinten zárjuk a veszteséges pozíciónkat, amennyiben az árfolyamok számunkra kedvezőtlenül alakultak. A Parabolic SAR így a kereskedés során a kockázatkezelésben is hatékony eszköz, olyannyira, hogy az indikátornak leginkább ez utóbbi funkciója közismert. A hatékony kereskedési stratégiát követő befektető azonban az indikátornak csak a fennálló trenddel egyező irányú jelzéseit veszi figyelembe. A trend azonosítására használhatunk mozgóátlagokat, trendvonalakat egyéb indikátort. Maga az indikátor használata roppant egyszerű, amennyiben a Parabolic pontokkal jelölt vonala az árfolyam alá kerül, az vételi jelzés, ha az indikátor az árfolyam fölé kerül, akkor eladási jelzést kapunk. Az árfolyamot követő pontok egyben a már emlegetett stop loss szintet is jelölik.
Szabad szakasz A folyamatos kereskedés ideje, ahol minden ügylet külön áron jöhet létre. Ez a tőzsdeidő leghosszabb szakasza. A kereskedés szabad szakaszbeli algoritmusa szerint, a rendszerbe érkező vételi ajánlat, a legkedvezőbb árú (legolcsóbb) eladási ajánlattal párosítódik, az eladói ajánlat árán. A befutó eladási ajánlat pedig, a könyvben lévő legmagasabb áru vételi ajánlattal párosul, a vételi ajánlat árán.
Szavazatelsőbbségi részvény Olyan részvény, mely a tulajdonosi arányánál nagyobb mértékű szavazati jogot biztosít tulajdonosának.
SZJA A személyi jövedelemadó (SZJA) a magánszemélyeknél bármely jogcímen keletkezett jövedelemre előírt progresszív, azaz az egyre nagyobb jövedelmet egyre nagyobb adókulccsal terhelő adó.
Szufficit Költségvetési többlet.
SWAP Ugyanolyan mennyiségű deviza egyidejű vétele és eladása két különböző dátumra. A swap lehet határidős ügylettel szembeni swap. A swap lényegében ahhoz hasonlít, mintha ugyanolyan időszakra kölcsön vennénk az egyik devizából, és eladnánk a másikból. A hozamot vagy veszteséget a tranzakció két oldala közötti árkülönbözettel fejezik ki.
SWAP ÁR
(Swap price)
A swap két dátuma közötti különbözet.
Swingtrade Amennyiben ma este nyitok egy pozíciót és azt holnap reggel vagy napközben zárom, azaz pozíciómat átviszem a következő napra, időszakra.
Swissy Svájci frank becézett elnevezése.
Szabad margin A pozíció nyitásához szükséges pénzmennyiség feletti tőkénk (saját tőke-margin).
Szabad tartalékok
(Free Reserves)
A bank összes tartaléka mínusz a szabályzó hatóság által megkövetelt tartalékok.

A  B  C  D  E  F  G  H  I J  K  L  M  N  O  P  R  S T  U  V W Z

Tőzsdeárnyék szótár s, S & P 500, Saját részvény, Saját tõke arányos nyereség, ROE, Same Day Transaction, Sávos kamatozású konstrukció, Scalp, Script, Semleges ügylet, Wash trade, Settlement Rate, Shortolás, Short position, Short sale, rövidre eladás, SHR, ignal service, Slippage Spekuláció, Spot, Spot market, Spot next, Spot ügylet, Spread, Square, Squawk Box, Stabil piac, Stable market, Stagfláció, Standard, Standard & Poor's, Sterilizáció, Sterilization, Sterling, Stochastic Slow/Fast, Stocky, Stop loss, Stop Order, Stratégiai befektető, Parabolic SAR, Stop And Reversal, SAR, Szabad szakasz, Szavazatelsőbbségi részvény, SZJA, Szufficit, SWAP, SWAP ÁR, Swap price, Swingtrade, Swissy, Szabad margin, Szabad tartalékok, Free Reservesfree counters